Informatie
Links
Contact
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
Zien zonder bril
Overige behandelingen
Zur Suche Text hier eingeben.
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
Start » Oogaandoeningen » Hoornvlies
De noodzaak van behandelen van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Naast hoornvlieslittekens door opgelopen verwondingen aan het oog, kunnen er ook hoornvliesdystrofieën optreden. Hoornvliesdystrofie uit zich in de regel door hoornvliesveranderingen aan beide ogen. Het hoornvlies wordt door de aantasting minder transparant, wat in veel gevallen leidt tot een afname van het gezichtsvermogen. Men gaat ervan uit, dat de aanleg voor hoornvliesdystrofie erfelijk is.
Als een patiënt nog geen klachten heeft, dan wordt een aandoening aan het hoornvlies soms bij toeval ontdekt tijdens een andersoortig oogheelkundig onderzoek. Afzonderlijke hoornvliesaandoeningen hebben alle een andere oorzaak en manifesteren zich anders t.o.v. elkaar.
Normaal transparant hoornvlies
Tot de vaakst voorkomende vormen van hoornvliesdystrofie behoren:
- dystrofie van Fuchs
- keratoconus
- map-dot-fingerprint dystrofie
- stromale dystrofie
De aandoening Dystrofie van Fuchs komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dystrofie van Fuchs ontwikkelt zich aan beide ogen en neemt heel langzaam in omvang toe. Vroege stadia worden soms al vanaf het 30e levensjaar opgemerkt. Het gezichtsvermogen wordt meestal pas na het 50e levensjaar aangetast. Door sterke degeneratie van bepaalde cellen in het hoornvlies, wordt er minder water uit het stroma gepompt, wat tot zwellingen in het hoornvlies kan leiden. In een later stadium treden pijn, vertroebeling van de ogen en een afnemende visuele functie op.
hoornvliesdystrofie
Map-Dot-Fingerprint dystrofie is een verandering van de basale membraan van de bovenste laag van de hoornvliescellen. De verandering lijkt op een vingerafdruk. De aandoening kan tot chronische verslechtering van het zien, periodiek vertroebeld zien en pijn leiden.
Bij Stromale Hoornvliesdystrofie is de middelste van de vijf hoornvlieslagen aangetast. Dit komt in drie vormen voor: takvormig, vlekvormig en granulair.
Keratoconus is een voortschrijdende ziekte aan het hoornvlies, waardoor dit steeds dunner wordt en een kegelvormige welving krijgt.
Keratoconus is een voortschrijdende aandoening, waarbij het hoornvlies steeds dunner wordt. Hierdoor krijgt het de vorm van een kegel, terwijl normaal gesproken het hoornvlies de welving van een kogel behoort te hebben.
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart