Informatie
Links
Contact
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
Zien zonder bril
Overige behandelingen
Zur Suche Text hier eingeben.
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
In onze kliniek behoort de staaroperatie tot één van de routine ingrepen. We voeren deze operatie ongeveer 5.000 keer per jaar uit. In de meeste gevallen gaat het om een korte poliklinische ingreep waarbij eerst één oog wordt geopereerd en enkele weken later het andere oog.
dr. med. (Univ. Bud.) Matthias Gerl
v. l. n. r.: Lisa Brömmel, Sabine El Abassi, Birgit Terwolbeck, Waltraud Robben, Michaela Schnell, Maximilian Richter, Melanie Hartog, Lena Nitsch, Hannah Roters, Annalena Hinkens, Nicole Lenfers
Een staaroperatie geeft u een eenmalige kans om de kwaliteit van uw zicht voor de volgende jaren te bepalen. De mate waarin u zonder bril in de verte of in de verte én dichtbij kunt zien, hangt vooral af van de anatomische basisconditie van uw ogen, die mede bepalend is voor de keuze van het juiste lensimplantaat.
Wij bieden u de mogelijkheid om de voordelen van een bepaald lensimplantaat in detail te bespreken met uw persoonlijke lensadviseur.
Met ongeveer 800.000 ingrepen per jaar in Duitsland is ouderdomsstaar (cataract) één van de meest uitgevoerde operaties in de geneeskunde. De chirurgische ingreep is meestal weinig risicovol en weinig belastend en kan de levenskwaliteit van de patiënten enorm verbeteren. We voeren de staaroperatie ongeveer 5.000 keer per jaar uit. In de meeste gevallen gaat het om een korte poliklinische ingreep waarbij eerst één oog wordt geopereerd en enkele weken later het andere oog.
Procedure
De dag van de operatie, waarvoor u en uw begeleider ongeveer 3 – 4 uur moeten uittrekken, begint bij de registratiebalie van de operatie, waar u eerst uw ingevulde documenten inlevert en de pupil van uw te opereren oog wordt verwijd. Daarna volgt een kort anesthesiegesprek.
In de voorbereidingskamer van de operatiekamer krijgt u een doek om en neemt u plaats op een operatietafel. Hier wordt ook een infuus in uw ader ingebracht. Afhankelijk van het type verdoving wordt uw oog pijnloos gemaakt met oogdruppels (druppelverdoving) of krijgt u een korte sedatie. Daarna wordt het ooggebied gedesinfecteerd en wordt u de operatiekamer ingeduwd.
In de operatiekamer bedekt een chirurgisch medewerker uw oog op een steriele manier en begint de oogarts met de operatie. De natuurlijke lens wordt via een kleine opening uit de kapselzak (de zak rond de ooglens) verwijderd. De oogarts gebruikt vervolgens een ultrasone procedure (phacoemulsificatie) om de troebele lens met behulp van ultrasone energie te breken en vervolgens weg te zuigen.
Na de volledige verwijdering van het lensmateriaal brengt de oogarts het opgerolde lensimplantaat in de lege kapselzak in met behulp van een zogenaamde shooter. Het lensimplantaat ontvouwt zich automatisch en wordt door de oogarts in positie gebracht.
Daarna krijgt u een zalfverband op het geopereerde oog en wordt u begeleid naar onze rustruime.
In de rustruimte wordt uw bloeddruk opnieuw gemeten en krijgt u water, koffie of thee. Zodra u enigszins hersteld bent, kunt u de kliniek verlaten, hoewel u niet zelf mag rijden.
Als u gebruik maakt van onze overnachtingsmogelijkheden, wordt u van de rustruimte naar uw hotelkamer begeleid, waar u een noodarmbandje krijgt waarmee u te allen tijde contact kunt opnemen met het afdelingspersoneel. Ook voor uw lichamelijk welzijn wordt gezorgd. De eerste controle na de operatie vindt laat in de middag plaats in onze praktijkruimte.
Het herstel na een staaroperatie gaat meestal zeer snel. Hoewel het normaal is dat het zicht de eerste dagen na de operatie nog wat wazig is, is het succes van de behandeling meestal relatief snel zichtbaar.
Bij de eerste controle na de operatie wordt het oogverband verwijderd. Veel patiënten zijn al blij met het kleurrijke, contrastrijke resultaat.
De tweede controle vindt een week later plaats. Houd er rekening mee dat u voor beide afspraken een chauffeur nodig heeft. Bij de tweede controle wordt uw pupil verwijd, zodat uw zicht enigszins wazig is en u gedurende enkele uren daarna gevoeliger bent voor verblinding. Indien nodig wordt uw bril op zijn vroegst na 4 weken door een opticien aangepast.
De omvang van de vertroebeling en de merkbare beperkingen van de staar in het dagelijks leven zijn doorslaggevend voor een indicatie voor een operatie. Dit omvat bijvoorbeeld de verhoogde gevoeligheid voor verblinding tijdens het rijden in het donker, die door de betrokkenen als hinderlijk wordt ervaren.
De operatie is nauwelijks stressvol. Elke dag dat u beter ziet is de moeite waard.
De operatie zelf duurt meestal ongeveer 15 minuten. U moet echter rekening houden met ongeveer 3-4 uur voor de hele procedure van aanmelding tot ontslag.
Een staaroperatie is meestal niet pijnlijk. Naast de medicijnen ter ontspanning die u voor de operatie krijgt, dient de anesthesist uw oog een verdoving toe vóór de operatie.
Bij LCS worden sommige stappen van de staaroperatie overgenomen door een zogenaamde LCS laser. Over het nut van een dergelijke operatie zijn in de beroepsgemeenschap voor oogheelkunde echter veel controversiële discussies gevoerd. Aangezien wij ervan overtuigd zijn dat de veiligheid in de handen van een ervaren oogarts minstens zo goed is als bij het gebruik van de LCS laser, achten wij deze procedure in onze kliniek niet zinvol, temeer daar het gebruik van de LCS laser voor u als patiënt met aanzienlijke extra kosten gepaard gaat.
Lensimplantaten zijn gemaakt van zeer compatibele kunststoffen en worden door het lichaam goed verdragen. Een afwijzende reactie is niet te verwachten. Een modern lensimplantaat gaat een leven lang mee.
Een zogenaamde ooglidretractor houdt het ooglid tijdens de operatie voorzichtig open om knipperen te voorkomen. De ooglidretractor is voor de patiënt meestal niet of nauwelijks merkbaar omdat het oog vóór de ingreep verdoofd is.
Soms kan een zwelling van het hoornvlies optreden, wat wazig zicht en lichtgevoeligheid veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal na korte tijd. In 3-6% van de gevallen is er sprake van een zwelling van de macula (macula-oedeem), waardoor het gezichtsvermogen afneemt. Om dit risico tot een minimum te beperken, bieden wij onze patiënten maculaire bescherming aan, die tijdens de operatie in de vorm van een medicijn op het oog wordt aangebracht.
Veel patiënten merken de eerste dag na de operatie al een aanzienlijke verbetering van hun gezichtsvermogen. Soms duurt dit één tot twee weken. In sommige gevallen komt wazig of dubbel zicht voor tijdens de genezingsfase. Het uiteindelijke gezichtsvermogen hangt ook af van de aanwezigheid van andere oogziekten.
De belangrijkste regel voor de nazorg is: volg de instructies van de oogarts, wees geduldig en wrijf in geen geval in het geopereerde oog.
Het lensimplantaat dat tijdens een staaroperatie wordt geïmplanteerd, gaat een leven lang mee.
Droge ogen Sicca syndroom Therapie en behandeling Start Droge ogen spreekuur (sicca) In onze kliniek bieden wij u binnen ons
Prijzen Prijzen vanaf 01.02.2024 Start KOSTEN OOGLASEREN EN LENSIMPLANTATEN Vooronderzoek € 195,00 FemtoLASIK € 4.999,00 Ooglaserbehandeling voor beide ogen
Behandeling van scheelzien – Strabisme is een permanente of terugkerende scheefstand van de ogen – het linker- en rechteroog kijken
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart