Informatie
Links
Contact
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
Zien zonder bril
Overige behandelingen
Zur Suche Text hier eingeben.
De terugbeltijden zijn: maandag t/m donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur vrijdag 8.30 uur tot 13.00 uur
In de meeste gevallen is een tijdige behandeling met medicijnen voldoende om het gezichtsvermogen te behouden. Glaucoom medicijnen zijn zeer effectief. Zij kunnen de schade door glaucoom echter niet ongedaan maken, maar alleen de nog aanwezige functies in stand houden. De eerste stap is meestal een behandeling met drukverlagende oogdruppels.
Vereisten voor het succes van de behandeling:
De meest gebruikte therapie is een conservatieve behandeling met oogdruppels. Er zijn momenteel vijf werkstofcategorieën met verschillende effectiviteiten beschikbaar.
Als voldoende drukregeling met medicijnen niet mogelijk is, of als er allergieën of intoleranties zijn voor bepaalde medicijnen, is er een goede kans op drukverlaging door middel van een laserbehandeling of een operatie. Indien gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid van vroegtijdige opsporing (middels regelmatige controles) en de desbetreffende behandeling met de medewerking van de patiënt verloopt (actuele status van eventuele behandelingen en een altijd up-to-date overzicht van gebruikte medicijnen), hoeft men niet te vrezen voor blindheid als gevolg van glaucoom.
De afkorting SLT staat voor selectieve laser trabeculoplastiek, een eenvoudige en zeer doeltreffende lasertherapie die de intraoculaire druk bij glaucoom verlaagt. De behandeling kan poliklinisch in onze praktijk worden uitgevoerd en duurt meestal niet langer dan 5 minuten.
Hoe werkt de SLT-behandeling?
Door groene laserlichtpulsen, die zeer kort (0,000000003 seconden) en extreem laag gedoseerd zijn, wordt laserenergie selectief overgedragen op de pigmentcellen in het oog. Deze pigmentcellen worden vernieuwd via een regeneratief, endogeen zelfherstellend proces. Het omringende weefsel en de rest van het oog blijven volledig onaangetast en onbeschadigd. De uitstroom is niet langer geblokkeerd, het kamervocht kan weer ongehinderd naar buiten stromen en de intraoculaire druk daalt.
Is de SLT-behandeling pijnlijk?
Nee, de SLT-behandeling is pijnloos en vrij van bijwerkingen.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
Lichte druppels worden toegediend voor plaatselijke verdoving. Dit wordt gevolgd door lasertherapie: zachte pulsen laserlicht worden door een speciale microscoop toegediend. De behandeling duurt slechts enkele minuten. De behandelend arts kan ook ontstekingsremmende druppels toedienen. Al drie dagen na de SLT-behandeling moet de intraoculaire druk aanzienlijk zijn gedaald en in veel gevallen kan het toedienen van druppels achterwege blijven. Dreigende operaties kunnen vaak worden uitgesteld. Uw arts dient wel regelmatig uw oogdruk te controleren.
Bij een (transsclerale) cyclophotoagulatie wordt een diodelaser van buitenaf op het straallichaam gericht. Hierbij worden met kortdurende laserimpulsen de cellen, die voor de aanmaak van het oogwater zorgen, dicht gebrand. Opdat er zo min mogelijk weefselbeschadigingen ontstaan, wordt de gestraalde laserenergie door een sensor bewaakt en wordt de laserstraal op tijd uitgeschakeld.
Met deze behandeling wordt de productie van het kamerwater gereduceerd en de oogdruk verminderd. Deze behandeling wordt met behulp van plaatselijke verdoving uitgevoerd en kan naar behoefte worden herhaald.
De methode die het vaakst wordt uitgevoerd om een afvoerkanaaltje te vervaardigen, is de trabeculectomie. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving een nieuw afvoerkanaaltje aangebracht. Door dit kleine afvoerkanaaltje vloeit dan voortdurend een kleine hoeveelheid kamerwater uit de kamerhoek onder het bindvlies. Dit nieuwe afvoerkanaaltje zorgt voor een daling van de oogdruk.
Als alternatief kan worden geprobeerd om in de lederhuid een kamerwaterreservoir aan te leggen, zonder dat het oog geheel moet worden geopend. Ook deze methode (diepe sclerectomie) zorgt voor een daling van de druk.
Het grootste probleem bij elke chirurgische operatietechniek is lidtekenvorming, wat kan leiden tot een afsluiting van het nieuwe afvoerkanaaltje, waardoor de druk weer stijgt. Om de kans op een effectieve behandeling te vergroten en om ongewenste lidtekenvorming te verhinderen, worden, afhankelijk van de specifieke situatie, gedurende én na de operatie speciale lidtekenremmende medicijnen (antimetabolieten) toegediend.
Bij alle ingrepen dient daarom van een langere genezingsperiode te worden uitgegaan, waarbij het effect pas na enkele weken kan worden beoordeeld. Dit gegeven vraagt van de patiënt veel geduld en een goede samenwerking met de oogarts.
De dag na de operatie vindt de eerste controle plaats. Als de oogdruk tijdelijk nog te hoog is, kan deze met behulp van tabletten of oogdruppels worden verlaagd.
Na een chirurgische ingreep komt het vaak voor, dat u met het geopereerde oog eerst nog wat wazig ziet. De totale genezing duurt vaak tot 2 maanden en het kan voorkomen, dat u dan al die tijd niet mag autorijden. Omdat het wondje iets groter is dan bij een staaroperatie, bespeurt u mogelijk een lichte irritatie (zandkorrelgevoel) in het oog.
Na een laserbehandeling herstelt het oog meestal veel sneller.
Ook na een met succes uitgevoerde glaucoomoperatie kan door lidtekenvorming van het weefsel de druk weer toenemen. Met een operatie is slechts in circa 60% van de gevallen een drukregulering op lange termijn te bereiken, daarom is het belangrijk om enkele malen per jaar de oogdruk te laten meten en de oogzenuw en het gezichtsveld door uw oogarts te laten onderzoeken. Indien de druk na de operatie niet toereikend daalt, dan is een heroperatie aan te raden.
Bij een vergevorderde glaucoom kan een succesvol verlopen operatie niet altijd een verdere degeneratie van de oogzenuw voorkomen. Een operatie kan niet altijd blindheid voorkomen. Gelukkig komen dergelijke gevallen door het huidige gebruik van diagnostische apparatuur en het toepassen van operatieve mogelijkheden zelden voor.
Droge ogen Sicca syndroom Therapie en behandeling Start Droge ogen spreekuur (sicca) In onze kliniek bieden wij u binnen ons
Prijzen Prijzen vanaf 01.02.2024 Start KOSTEN OOGLASEREN EN LENSIMPLANTATEN Vooronderzoek € 195,00 FemtoLASIK € 4.999,00 Ooglaserbehandeling voor beide ogen
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart